Broodje smeren tegen GAS.


Mechelen –‘Vlaanderen is een soort verkrampt bejaardenhuis geworden. GAS-boetes zijn einde van beschaving !‘. Een uitspraak van de muzikant, tv-presentator, auteur en filosoof Jan Leyers bij Friedl Lesage op Radio 1. Dit naar aanleiding van het protest ’s middags 11 november door een dikke 100 burgers aan de Sint-Pieterskerk op de Veemarkt in Mechelen.
Broodje smeren tegen GAS

Tekst: Koen Calliauw   Foto’s: Anja Hermans

De GAS werd Saskia Wuytack teveel. Via Facebook riep ze om op de wapenstilstandsdag van WOI – en Internationale Vrouwendag – aan de kerk present te zijn. Om ‘Samen gezellig broodje te eten’. Een in Mechelen niet ongevaarlijke bezigheid…

Drie weken geleden zaten een paar scholieren tijdens de middagpauze op de trapjes voor een zijdeur van de kerk braaf hun boterhammen te verorberen. Dat blijkt verboden. Ze werden door de politie intimiderend aangepakt wegens ‘overlast’. De 18-jarige tiener Jef Coulommier werd in het politie commissariaat urenlang opgesloten en bedreigd met een GAS-boete van 100 euro voor ‘het achterlaten van zwerfvuil’. Wat kruimels en een stukje wortel…

DeWereldMorgen.be -

Op de ganse Veemarkt vindt je vier vuilnisbakjes aan de bushaltes van De Lijn. Verder niks. De stad Mechelen – waar een officiële huisvuilzak de duurste is van Vlaanderen à 25 euro per tien stuks – organiseert de vervuiling uit winstbejag. Voldoende vuilnisbakken op het openbaar domein worden niet geplaatst omdat de mensen dan daar hun afval plaatsen. Begrijpelijk, wanneer een zak per stuk 2,5 euro kost.

Broodje smeren tegen GAS

De brutale politie interventie tegen gewone, kalme jongeren werd via de media breed verspreidt en leidde tot een storm van protest. Het ging duidelijk om machtsmisbruik door ‘meer blauw op straat’. In opdracht van het stadsbestuur.

Broodje smeren tegen GAS

Het was tevens een zoveelste illustratie van hoe de GAS willekeurig ingezet wordt met de bedoeling het openbaar domein en de mensen tot in het absurde te ‘disciplineren’. Mechelen is gekend als ‘politiestad’, als uiterst repressief onder het bewind van burgemeester Bart Somers (Open VLD).

Broodje smeren tegen GAS

Deze trok voor even tactisch zijn staart in en besloot ruimhartig dat de student geen boete moet betalen. ‘ Tuurlijk…’, zei Jan Leyers op Radio 1: ‘Waarom ? Vanwege de heisa in de pers’. En de reactie van de actievoerders. (Zie video van actie met Jef Coulommier en moeder).

Broodje smeren tegen GAS

Aan de ingang van de bezienswaardige barok kerk (1669) werd rustig gesmeerd, gepraat. Het leek wel lenteweer met het zonnetje. Initiatiefneemster Saskia Wuytack waarschuwde vooraf : ‘Zorg dat je niet toevallig je scherpste mes uit de keuken meebrengt, want dat zou kunnen gezien worden als gevaarlijk…’. 

Broodje smeren tegen GAS

Een actievoerder had brood en een super grote pot Nutella choco (5 kg) bij. De natte droom van ieder kind. De flikken hadden het ook opgemerkt : ‘Alles is rustig verlopen en er hebben zich geen incidenten voorgedaan. Er waren veel gezinnen met kinderen en er hing een heel gemoedelijke sfeer’, zei de commissaris. Men hield de politie op stal. Rust verzekerd.

Broodje smeren tegen GAS

Even werd gevreesd voor een incident. De zondagse mis was aan de gang en een paar Mechelse, Turkse Assyrische christenen kwamen nogal luidruchtig opdagen omdat de ruimte voor het heiligdom van hen zou zijn. En de eredienst storen. De warmbloedige gedachten wisseling werd door de koster bedaard. Hij kon sympathie opbrengen voor het engagement van de broodjes smeerders en bepleitte vrede. Later bleek dat ook uit de reacties van de gelovigen die de kerk verlieten. Het ‘broodjesincident’ leidde tot grote verontwaardiging bij de bevolking.

Broodje smeren tegen GAS

De meeste aanwezigen waren Maneblussers, bijgesprongen door Gentenaren, Antwerpenaren en actievoerders uit ander Vlaamse streken. Een bont vredelievend gezelschap. Met een tiental jongeren van de Chiro-Muizen die op de grond zaten te eten. ‘We komen onze steun betuigen. Wat van ons brood rest, wordt opgepikt door de duiven’. Ook een paar politici lieten zich zien. Hamid Riffi (CD&V – gemeenteraadslid) : ‘Het systeem van de GAS-boetes moet veranderen. De GAS-boetes worden op grote schaal misbruikt’.

Broodje smeren tegen GAS

De Gemeentelijke Administratieve Sancties zorgen in het ganse land voor heel wat overlast, op kap van de burger.Het totaal absurde voorbeeld van de jongeman in Mechelen is er maar één in een (overigens) veel te lange lijst,waarin gemeentes elk afzonderlijk naar eigen believen een invulling kunnen geven van wat er ‘gesanctioneerd’ kan worden via de politiecodexen.

In Antwerpen kreeg de Occupy-beweging al de volle laag, vanwege het gezellig bijeenkomen op een plein.Een bejaarde dame kreeg een boete;vanwege het zeer zware vergrijp: vogeltjes voederen in de winter.De Vogelbescherming betaalde uiteindelijk haar boete.

Broodje smeren tegen GAS

Geneeskunde voor het Volk;kreeg er dan weer één en dan nog wel (buiten overlast) ook nog: ‘bendevorming’,zo wordt een gratis vaccinatieactie bij bejaarde mensen vertaald.Bejaarde mensen die in een rij op de stoep staan:OVERLAST!

In Mol riskeer je een GAS-boete als men iemand laat verschieten.In Hasselt mag je ‘niet foutief’ op een bank zitten, of met een doos over de grond schuifelen…..
Het ganse GAS-systeem ligt (al een geluk) zwaar onder vuur.Gemeenten spelen immers zowel voor wetgevende,rechterlijke en uitvoerende macht tegelijk.Dat er zoiets bestaat als scheiding der machten, is blijkbaar geen probleem.
(Jeugd)advocaten en verscheidene organisaties trekken terecht aan de alarmbel!

Broodje smeren tegen GAS

‘Ik vind dat de GAS-boetes mogen blijven bestaan, maar ze zijn veel te hoog’, zei PVDA-er Wis Leemans die met militanten aanwezig was. De Mechelse huisarts en gemeenteraadslid Marc Van Hammée (N-VA) deelde snoepjes en een pamfletje uit : ‘Smakelijk. Moet toch kunnen hé ? Samen iets eten zonder een GAS-boete op te lopen…’. Mechelen heeft een huidige coalitie (tot januari) van Open VLD,Sp.a en Groen en vanaf januari is het de stadslijst (Open VLD en Groen),N-VA en CD&V…

Broodje smeren tegen GAS

Vorige zaterdag begon in Mechelen en omstreken Sinte-Mette. Naar aloude traditie trekken kinderen dan met een papieren mijter op het hoofd van deur tot deur om het Sinte-Mettelied te zingen. Verkleed als Sint Maarten of als bedelaar. Als kraaiende ‘overlast zaaiers’, criminelen in de dop die kleurrijk stad en dorp veroveren, vragen en krijgen ze snoepjes. Als dat maar goed afloopt in een GAS stad als Mechelen… Wordt Sinte-Mette de patroonheilige van het verzet tegen de GAS ?

Plaats een reactie